Oud-Hollandse spelen en sporten

De geschiedenis van Nederland is rijk aan spelen en sporten, die typerend zijn voor ons volk. Sommige ontzettend ouderwets en een tikkeltje saai – haast net zo ouderwets als weten wat een postzegel kost -, anderen energiek en intensief. In dit artikel zullen we een paar oud-Hollandse spelen en sporten bespreken.

Oud-Hollandse Sporten

Er zijn een paar sporten die typisch Nederlands zijn en die buiten Nederland dus nauwelijks beoefend worden of niet eens bestaan. Sommige daarvan zijn oprecht intensief – dat je de beoefenaars bij wijze van spreken aan kan raden om creatine te gebruiken. Dit zijn sporten die hun oorsprong vinden in de oud-Hollandse tijd. De eerste, en meest bekende, is korfbal. Korfbal is nog niet heel lang geleden bedacht, om precies te zijn in 1902 en er kan dus over getwist worden of dit een echt oud-Hollandse sport is. Het is bedacht door een Amsterdamse leraar genaamd Nico Broeckhuysen. Bij Korfbal moet je een bal door een korf gooien die aan de paal hangt. De teams zijn bij deze sport gemengd: mannen én vrouwen. Vervolgens is er de Friese sport fierljeppen, oftewel: polsstokspringen. Met een lange polsstok wordt dan geprobeerd om over een zo breed mogelijke sloot of rivier te ‘springen’. Een andere Friese sport is kaatsen, waarbij er een bal wordt geslagen met de bedoeling dat de tegenpartij hem niet terug kan slaan.

Oud-Hollandse spelen

jEr zijn een aantal bordspelen waar Nederlanders gek op zijn en die dan ook van eigen bodem komen. Denk maar eens aan ‘Ganzenbord’ en ‘Mens Erger Je Niet’. Een ander echt typisch oud-Hollands spel is sjoelen. Dit spel speelt zich af op een houten lange bak waarbij men schuift met sjoelschijven. De sjoelschijven worden geschoven richting gleufjes aan het einde van de bak, waar je de punten mee kan scoren. Wist je dat er zelfs officiële toernooien worden georganiseerd door de Nederlandse Sjoelbond?