Oud Hollandse muziek

Met carnaval om de hoek, het weekend van 24 februari, vliegen de carnavalsknallers ons al om de oren. Deze zijn overal te vinden: op verschillende cd’s, tv, youtube, de radio, etc. Veel van deze zogenaamde carnavalsknallers vinden hun oorsprong lang geleden. Of het daarmee ook echt Oud Hollandse muziek te noemen is, is een andere vraag. Want wat is Oud Hollandse muziek? Wanneer is iets Oud Hollandse muziek? In dit artikel bieden we je de antwoorden!

Stukje geschiedenis

Liedjes worden van oudsher mondeling doorgegeven. Pas vanaf het einde van de Middeleeuwen werden deze liedjes verzameld in boeken, zogenaamde liedboeken. Het Antwerps Liedboek, uit 1544, is het oudste bekende liedboek waar Nederlandstalige liedjes in staan. In de eeuwen daarna verschenen er steeds meer en meer liedboeken. Vervolgens, in de 19e eeuw werden veel volksliedjes gedrukt op bladen. Dit zijn losse vellen met één of enkele liedjes erop gedrukt. De zangers op bijvoorbeeld verschillende marktpleinen zongen dan terwijl ze de liedbladen aan de man brachten. Dit waren straatzangers, vaak hadden ze ook nog een roldoek of smartlap bij zich (een soort poster wat bij hun lied pastte).
 

Volksliedjes

In Europa ontstond in de 19e eeuw een nieuwe culturele stroming: de Romantiek. De emotie en subjectieve ervaring kwamen naar voren. Daarnaast kenmerkte de Romantiek zich ook door nostalgie naar het verleden en een vorm van nationalisme. Dit zien we terug in oude, traditionele volksliedjes die terug te vinden zijn in de liedboeken. Het Nederlands Volksliedenarchief (van het Meertens Instituut) heeft een aantal volksliedverzamelingen uit de 19e eeuw en uit het begin van de 20e eeuw tot zijn beschikking. Samen met de Koninklijke Bibliotheek bezit het Meertens Instituut ook twee grote liedbladverzamelingen: de Collectie liedbladen Moormann en de Collectie liedbladen Wouters. Hier zijn rond de 15.000 liedjes in terug te vinden! Sommige volksliedjes kennen we nu nog, en sommige zijn dus zelfs omgedoopt tot carnavalsliedjes!