Klompen

De Nederlander staat bekend om zijn klompen. Letterlijk in élke souvenir winkel in Amsterdam is er wel iets te vinden van een klomp. Nu kunnen we het ons tamelijk moeilijk voorstellen dat iedereen om klompen zal lopen. Stel je voor dat alle jongeren in plaats van op  nieuwe sneakers, zoals de Nike Huarache, op klompen over straat zouden lopen. Onvoorstelbaar toch? Waar komen de klompen vandaan en waarom liepen mensen er op?

 

De geschiedenis van de klomp gaat helemaal terug naar de Middeleeuwen. De oudste klomp ter wereld stamt namelijk uit 1230 en zijn vindplaats was aan de Nieuwendijk in Amsterdam. Klompen waren ideaal schoeisel voor de modderige Nederlandse grond. Leren schoenen waren daarnaast onbetaalbaar voor het armere volk van Nederland. Daarom werden er in de eerste instantie houten sandalen gedragen. Deze houten sandalen werden later vervangen door een steviger, makkelijker en handiger schoen. Doordat een klomp ophogingen heeft aan de zijkanten, hiel en wreef was er vrijwel geen contact meer met de modderige straten. In de vijftiende eeuw werden de klompen erg populair omdat ze erachter kwamen dat de klomp uit 1 stuk hout gemaakt kon worden. De klomp verscheen in alle soorten en maten, meestal met een punt vorm en pas later met de bekende ronde vorm. Ook het beschilderen van de klomp werd steeds kunstzinniger. Bij een trouwerij gaf men zelfs twee paar klompen cadeau, beide voorzien van de mooiste (en dezelfde) beschilderingen.

 

Echter, komt er de laatste tijd steeds meer aan het licht over de daadwerkelijke oorsprong van de klomp. Hoogstwaarschijnlijk is de klomp helemaal geen Nederlandse uitvinding. Veel klompenkenners denken dat hij zijn oorsprong vindt in Noord-Frankrijk. De klomp werd (en wordt) daar namelijk net zo veel gedragen als hier en in België. Hoe kan het dan dat wij als Nederlanders zo bekend staan om onze klompen? Bertus van den Hof, van het Internationaal Klompenmuseum in Eelde heeft er de volgende theorie over: ‘Nederlanders zijn een handelsvolk en kwamen over de hele wereld. En natuurlijk ook op klompen.’